Reconstructie van een reis

Het zevende nummer van De Balk bevat de reisnotities van een tocht door Wales en Ierland uit 1984, die de basis hadden moeten vormen voor een publicatie. Die kwam er niet en de notities raakten in de vergetelheid.

Een maand door Wales & Ierland in 1984

Cover De Balk 7 september 2020
Cover De Balk 7 – september 2020

Inmiddels is het verslag een interessant tijdsdocument. Er werd gereisd zonder camera, online boekingen of digitale kaarten. Er hingen nog superbillboards met sigarettenreclames in de Engelse steden. In de jeugdherbergen deed je zelf de afwas en was je blij met een stempeltje. Het sturen van ansichtkaarten was belangrijk en als een kop thee meer dan 28p kostte was dat afzetterij.

Bestellen

De Balk 7 • najaar 2020

De reconstructie van een reis door Wales en Ierland in 1984. In kleur geïllustreerd, 16 pagina’s. Losse nummers worden per post verstuurd voor € 8, dat is inclusief verzendkosten.

€ 8,00

Over dit nummer

“In september 1984 ging ik een maand op reis, zonder reisschema of vooraf geboekte accommodatie. Alleen de heen- en terugvlucht naar en van Bristol (VK) lagen vast. Het hoofddoel was het lopen van het kustpad van Pembrokeshire in Wales, waarvoor ik een gids met kaarten had meegenomen. De kustwandeling ging echter voorspoediger dan gedacht, waardoor ik een trip naar Ierland kon inlassen, aangezien de overtocht niet erg begrotelijk bleek. Het was mijn vierde wandelreis en ik was van plan daarvan nog voor Kerstmis een verslag te laten verschijnen, zo staat in de notities te lezen. Ik legde de reis vast in notitieboekjes en kocht ansichtkaarten, want voor een fototoestel was geen plaats in de rugzak.

Whitesands Bay, Pembrokeshire
Whitesands Bay, Pembrokeshire

Ik verbleef voornamelijk in betaalbare jeugdherbergen (YHA) en veel van wat ik optekende speelde zich daar af. Bepaalde aspecten onderweg kregen speciale aandacht: merknamen, postzaken, eten, weggeworpen sigarettendoosjes op het pad, de prijzen, aangetroffen opschriften/reclame-uitingen en woorden in het Welsh. Voor dat laatste had ik zelfs een ‘sectie Welsh’ in het leven geroepen, die met enige regelmaat van zich liet horen. Ik ergerde me onderweg aan televisiekijkers, apathische automobilisten, toeristen, rokers, honden, motorrijders en andere lawaaimakers. Ik heb er bewust voor gekozen om weinig aanpassingen aan de tekst te maken. Een enkele passage heb ik geschrapt en hier en daar heb ik een taalfout verbeterd, maar ik ben geen strenge eindredacteur voor mijn vroegere zelf geweest. Het blijven daardoor ‘enkele notities’, geen gepolijste reisverhalen. Dat zal ongetwijfeld iets anders hebben opgeleverd dan ik in 1984 voor ogen had, maar dat is een keuze van nu.”
Ron Boonstra

Online logboek

De reis uit 1984 is aanvulllend ook op de website te volgen middels ansichtkaarten en alle bladzijden uit het logboek voorzien van toelichtingen.