De ene deur is de andere niet

Twee deuren Achter op 't Zand

Een woonblok uit 1901 met een wat kazerne-achtig voorkomen bestaat uit acht huizen. Rijtjeshuizen voordat ze als zodanig bekend kwamen te staan, maar niet geheel eenvormig. Op een zeker moment in de geschiedenis zijn de deuren en bovenlichten vervangen. Althans, bij de meeste huizen, een paar onttrekken zich hieraan.

Hoe zou dat zijn gegaan? De meeste mensen konden zich er wel in vinden: meer licht in de gang, zij het wat somber van tint door het gekleurde glas. Een paar hielden vast aan de oude hoge deur, met een bovenlicht voorzien van een fraai glas-in-lood tafereel. Dit zijn koophuizen, dus van gezamenlijkheid was geen sprake: elke eigenaar kon zelf beslissen of er een nieuwe deur kwam of niet. Daar hoefde geen overeenstemming in een VvE over bereikt te worden. En dus kun je twee heel verschillende exemplaren naast elkaar aantreffen. De kleuren van het schilderwerk zijn dan weer wel voor het hele blok min of meer gelijk, maar misschien is dat van gemeentewege afgedwongen aangezien het hier om een ‘Rijksbeschermd gezicht’ gaat. De bewoners van nummer 7 besloten voor een tamelijk onzichtbaar huisnummer te gaan. Het vierkantje waar het oude bordje heeft gezeten is nog herkenbaar.