Buitencategorie

Uitvergroot laagland

Kaart Doggerland

Dit is de kaart van het verdwenen Doggerland, gemaakt door Olav Odé voor de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De kaart kon worden gemaakt dankzij geologisch onderzoek dat werd uitgevoerd in de Noordzeebodem en toont hoe Nederland en de Noordzee er zo’n tienduizend jaar geleden uit gezien zou kunnen hebben. In het rood is de huidige kustlijn ingetekend. Groot-Brittannië was toen nog geen eiland. De Rijn en de Thames kwamen samen uit in zee. Wat fascineert is dat er toen ook sprake was van een binnenzee en een vorm die met wat fantasie lijkt op het huidige Nederland, maar dan sterk uitvergroot. Het Waddengebied is daarin uitgegroeid tot een soort supereiland boven het in grootte ongeveer gelijkgebleven Noord-Holland. Friesland en Groningen zijn gescheiden door een brede rivier.