Aanwijsbordjes zoekmachinemagneet?

Aanwijsplaat met lege vakken

Zet willekeurige berichten in een rubriek Veelgelezen of Meest gelezen op de voorkant van je website en deze zullen vaker worden gelezen.

Zoekmachines kennen een soortgelijk zelfversterkend mechanisme. Inhoud die meer bezocht wordt zal hoger in de zoekresultaten komen en daardoor vaker worden bezocht. De website van De Balk kent één zo’n geval, het bericht Aanduiding uit mei 2019. Het gaat over de bordjes die brandkranen, waterafsluiters en gasleidingen in de openbare ruimte aangeven. Dat bericht is om diverse redenen hoog in de zoekresultaten terechtgekomen:

  1. Er wordt met enige regelmaat op het internet gezocht naar de betekenis van die bordjes op straat.
  2. Er is kennelijk niet zoveel over dit onderwerp geschreven (en van goed beeldmateriaal voorzien).
  3. Het bericht is in de loop van de tijd regelmatig aangevuld met nieuwe voorbeelden.
  4. Doordat het bericht goed werd bekeken steeg het in de zoekresultaten, waardoor het meer werd bezocht, enzovoort.

Laten staan?

In tegenstelling tot een gedrukt magazine kunnen online berichten doorlopend aangevuld en verbeterd worden. Op de website van De Balk is herschrijven, verbeteren en aanvullen de dagelijkse praktijk. Wee je gebeente echter als je pagina’s (urls) of indelingen gaat aanpassen of verwijderen. Dat leidt onherroepelijk tot chaos bij de zoekmachines, die toch al een heel eigen kijk hebben op wat belangrijk is en wat niet. Verwijder een tag (trefwoord) uit je website en je zult zien dat juist die steeds weer prominent in de zoekresultaten blijft opduiken! Het devies luidt derhalve: toevoegen is goed, verwijderen niet. Toch zal De Balk bij tijd en wijle notities blijven verwijderen.