Bestelvertraging dankzij kraftenvelop?

Kraftenvelop

De wettelijke eis aan de bezorging van briefpost is dat minimaal 95% op de volgende (bezorg)dag bij de geadresseerde moet zijn. Interessant is natuurlijk het deel waarbij dat niet lukt.

De Balk ontving een standaard C6-envelop (114 x 162 mm) zes dagen later dan de norm. Het betrof hier een zogenaamde kraftenvelop (gemaakt volgens het kraftprocedé). De kleur van zo’n envelop ligt bijzonder dicht bij de kleur van de code die rechtsonder op de envelop wordt geprint. Zou het zo zijn dat de optische leesapparatuur hierdoor de (KIX) code niet goed kan lezen en de envelop wellicht opnieuw het sorteerproces wordt ingestuurd? Dat zou vreemd zijn, want het kenmerk van fluorescentie is juist dat het oplicht met behulp van een uv-lamp, ongeacht de ondergrond. Eventueel onleesbare adressen worden door PostNL voorzien van een witte sticker met een datamatrix-afbeelding, die door een CCD-scanner wordt uitgelezen. Maar dat was hier niet het geval.

Reconstructiepoging

7 mei gepost, maar lichting gemist
8 mei zaterdag, geen lichting
9 mei zondag, geen lichting
10 mei bus gelicht
11 mei op distributiecentrum…
12 mei gestempeld, naar bestemming
13 mei hemelvaart, geen bezorging
14 mei bezorging

Te krappe strokenpost op tijd

Lockdowndip bieromzet strokenpost
Lockdowndip bieromzet strokenpost

Opvallend genoeg werd een poststuk in de vorm van een strookje karton van 210 x 40 mm wél de volgende dag bezorgd. Dit is ruim onder de minimumafmetingen voor briefpost (140 x 90 mm). Het afdrukken van de matrixcode en de fluorescentiecode is op dit formaat onmogelijk, daarom werd dit poststuk van de eerder genoemde sticker voorzien.