Niet voor vogels

Vleermuishuis in kogelvorm

Dit betonnen kogelvormige kastje met de platte ovale opening die op een mond lijkt, is geen nestkastje voor vogels. Het is bedoeld voor vleermuizen. De vleermuiskast is wat scheef komen te hangen, maar misschien dat het vleermuizen niet veel kan schelen. Als het goed is zit er achter de opening een geribbelde plaat waar de vleermuizen aan kunnen hangen. Dat doen ze dus niet aan de wanden. Meestal worden er tegenwoordig houten kasten opgehangen, met een smalle kastbrede opening, hoewel dit stenen type kast ook nog wel verkrijgbaar is. Je zou denken dat steen of beton een wat koelere en vochtigere behuizing vormt, maar kennelijk maakt dat niet zoveel uit.

Auteur: De Balk

De Balk verschijnt onregelmatig sinds 1976. Andere publicaties zijn beslommerd met een redactioneel beleid. De Balk heeft niet zo’n probleem en is daarom met een resultaat gekomen dat nogal moeilijk te definiëren is.