Pandemonische taferelen in 1976?

Volgens viroloog Marion Koopmans zou het coronavirus mogelijk al 45 jaar geleden in vleermuizen zijn ontstaan. Dat kon worden berekend aan de hand van het aantal veranderingen dat het virus inmiddels heeft ondergaan. De vraag is natuurlijk hoe dat ‘ontstaan’ precies is gegaan, is dat een samensmelting van twee virussen geweest? Maar goed, 45 jaar geleden, dat is in 1976, het jaar waarin ook De Balk voor het eerst verscheen!

Dat riep de vraag op hoe een dergelijke pandemie in dat jaar eruit gezien zou hebben. Onderwijs op afstand was toen nog niet mogelijk, misschien via de televisie of per post? Iets online bestellen kon toen ook niet, dus hoe zouden de winkels hebben kunnen sluiten? Misschien dat er telefonisch besteld had kunnen worden, met levering aan huis. Gelukkig was de SRV-wagen er toen nog. De minister-president was toen Joop den Uyl, die zijn ervaring uit de oliecrises van 1973 waarschijnlijk goed zou hebben kunnen gebruiken.

Geen dikke mensen

Het is de vraag of de crises zo diep zou zijn geweest. Dat er in 1976 minder slachtoffers zouden zijn gevallen is onmiskenbaar, omdat vooral mensen met overgewicht worden getroffen. De mensen waren in 1976 aanzienlijk minder dik, voedsel was relatief duurder dan nu. Er was nog weinig fast food te krijgen en mensen aten anders. We kopen nu half zoveel eieren als in 1976, maar een derde meer ontbijtgranen en twee keer zoveel graanproducten. We eten de helft van het aantal aardappelen in 1976, maar drie keer de hoeveelheid chips. De hoeveelheid suiker die we consumeren is explosief gestegen, inclusief de suiker in dranken en bewerkte voedingsmiddelen. We kopen vijf keer zoveel yoghurt, drie keer zoveel ijs en 39 keer zoveel zuiveldesserts. Obesitas is sindsdien meer dan verdrievoudigd.

De foto toont het strand van Brighton in de lange en extreem droge zomer van 1976. Wat opvalt: niemand is dik. Zou je de foto nu nemen dan zou het beeld totaal anders zijn, ook omdat de situatie met obesitas in Engeland een graadje erger is dan in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.