Houdbaarheidsdatum mens in zicht

Vorm van houtsnippers op de grond

Even iets heel anders. De einddatum van de mensheid komt in zicht. Uit onderzoek van Shanna Swan, een epidemioloog aan de Icahn School of Medicine van Mount Sinai in New York blijkt dat het aantal spermacellen bij mannen wereldwijd sinds 1973 is afgenomen met maar liefst 60%. Dat doet denken aan de dramatische afname van het aantal insecten. Als de trend wordt doorgetrokken naar de toekomst, zou dat betekenen dat rond 2045 het aantal op nul uitkomt. Natuurlijke geboorten zouden vanaf dan dus nihil zijn. Geen baby’s meer. Waar hebben we dat aan te danken? Volgens de onderzoekers aan (bijvoorbeeld) de anti-aanbakpan. Het is de groep van niet-afbreekbare chemicaliën onder de naam PFAS, maar ook phthalaten en PCB’s die hiervoor zorgen. Deze stoffen zijn overal te vinden (ze zitten in tal van producten zoals in waterafstotende kleding en schoenen, plastics, elektronica, shampoo en cosmetica) en onvermijdbaar, en ze kunnen alleen maar in hoeveelheid toenemen aangezien ze niet worden afgebroken. De trend is niet omkeerbaar. Dus wie denkt: ‘daar vinden ze vast nog wel wat op’ komt van een koude kermis thuis. De afname van de vruchtbaarheid treft in iets mindere mate overigens ook vrouwen.

De vraag is of dit erg is. Het betekent een eind aan de overbevolking. De laatste mens zal dus ergens tussen 2150 en 2200 zijn einde vinden. Andere soorten die weten te overleven zullen blij zijn van de mens verlost te zijn, hoewel onze rommel (plastic, kernafval) hen nog honderduizenden jaren zal blijven hinderen. Misschien dat er over miljoenen jaren een nieuwe soort ontstaat met het denkvermogen van de mens. Hopelijk doet die er iets beters mee.

Update juni 2021: Zoals het zo vaak gaat in de wetenschap kan er op het onderzoek van Swan wel iets worden afgedongen, zo valt te lezen in een nieuw artikel in The Guardian. Het zou slechts een normale fluctuatie kunnen zijn, geen reden tot alarm en bovenal was het blikveld van de onderzoekers nogal beperkt. Het eind van de mensheid staat op losse schroeven.

Gepubliceerd door De Balk

De Balk is een onregelmatig verschijnend magazine, losse nummers zijn leverbaar per post. De online berichten fungeren als een soort kladblok.