Categorieën
Magistraal spoedbericht

Walvisstaart metrokunst

“Ik zorg wel dat ik een paar screenshots te pakken krijg. Want nu is het op z’n mooist en het ziet er toch minder uit als het item straks niet meer bovenaan staat”, zegt architect Maarten Struijs. Hij is de ontwerper van het kunstwerk Walvisstaarten in Spijkenisse, waar een metro op terechtkwam.

Volgens Struijs is het beeld van de beschadigde metro, die over de walvisstaart het naastliggende plaatje in de NOS-app en website inrijdt, een kunstwerk op zich. “Dat had ik me nooit zo kunnen voorstellen.” De architect noemt de situatie in de app en op de website “heel beeldend”. Het doet hem denken aan het kunstwerk Rode BMW van collectief Kunst & Vaarwerk, waarbij een auto door de reling van een Rotterdamse parkeergarage lijkt te zijn gereden.

Struijs is verbaasd dat het metrostel over zijn kunstwerk zomaar een ander plaatje in kan rijden. “Het staat al paar uur op de site en dan verwacht je eigenlijk dat de redactie het niet verder laat ontsporen, maar dat is kennelijk niet zo.” De kunstenaar zou het kunstwerk eigenlijk graag laten zoals het nu is, “het is er sterk op vooruit gegaan”.

Metro rijdt naastliggend plaatje binnen
Metro rijdt naastliggend plaatje binnen bij de NOS