Boodschap op afvalcontainer gft

Dubbele boodschap

Door een combinatie van twee stickers op deze afvalcontainer lijkt het alsof HVC, de lokale inzamelaar, veronderstelt dat bewoners hun afgekloven appels en vissen normaal gesproken gewoon op straat gooien. “Zo houden we de buurt netjes,” staat er immers op de sticker op de inwerpklep. Daar had beter een andere mededeling van huishoudelijke aard kunnen staan. Regelmatig zijn er namelijk mensen die het groenafval in plastic zakken in de bak werpen. Maar dat plastic moet na inzameling uiteraard weer worden verwijderd uit het groenafval.

In Diemen had De Balk de sleutel van de afvalcontainers, wat handig was in het geval iets niet door de opening pastte, dan kon namelijk de zijkant worden geopend. Die sleutels (gekregen van de gemeente) waren bedoeld om verstoppingen te kunnen verhelpen, vooral veroorzaakt omdat mensen lege kartonnen dozen in de bak stopten (dubbel verkeerd: én niet in de papierbak én niet klein gemaakt). Bij gelegenheid zie je dan ook wat er van de afvalscheiding terecht komt en dat was bar weinig. Als de ene bak blokkeerde werd het gewoon in een andere gegooid, of die nu voor plastic, gft of restafval bedoeld was. Wat dat betreft lijkt het beter om volledig in te zetten op fabrieksmatige scheiding.