Magistraal spoedbericht

Tweris, koole gast uit Korgilië

Tweris - beeld uit De Kooltijd

In november bestaat stripfiguur Tweris 15 jaar. Reden om weer eens door al het materiaal te gaan dat is gemaakt tussen 2005 en 2010. Hierboven staat een van mijn favoriete plaatjes uit de De Kooltijd afgebeeld, waarin op een heel effectieve manier een figuur in de duisternis werd afgebeeld door de toen 9-jarige maker. In de strip is het plaatje zo ingepast met de tekstballonnetjes:

De Kooltijd strip uit 2007
De Kooltijd strip uit 2007

Gouden Apenstaart nominatie

De website van Tweris werd aan het eind van 2007 genomineerd voor de Gouden Apenstaart-prijs in de categorie beste website voor kinderen, gemaakt door kinderen. Er waren drie genomineerden. Van de andere blogs, ook de winnende, is geen spoor meer te bekennen. Het doet deugd dat Tweris.nl de enige is die de tand des tijds heeft doorstaan, weliswaar niet in de oorspronkelijke vorm, maar wel met alle inhoud van toen. Het is een mooi archief, ook al komt er zelden iemand kijken. Wel rijst de vraag hoe lang je zoiets blijft onderhouden.

In 2005 werd de blog gemaakt met de Indiase software iBlog, een simpel programma voor de Mac, waarmee je via ftp je blog naar je provider kon uploaden. Voordeel was dat je alles op je computer in elkaar kon zetten (macOS kent al heel lang een ingebouwde webserver waarmee je lokaal kan testen). Na de nominatie was er zoveel aandacht (op tv, in de krant) dat de website het aantal bezoekers niet aankon (meer dan 1.000 per week). De hosting werd toen elders ondergebracht. Toen er in 2010 geen nieuwe strips meer gemaakt werden (middelbare school, dan doe je dat niet meer) verdween de aandacht in rap tempo. In 2015, bij het 10-jarig bestaan, werd een deel op een gratis WordPress-blog overgezet en zelfs wat nieuwe inhoud aangemaakt. En nu is alles aangevuld, in hoge resolutie geplaatst en van de juiste metadata voorzien.

Het bloglandschap

Ik ga weleens op zoek naar andere interessante WordPress (WP) blogs (vrij magere oogst, overigens – veel yoga, huisdieren en reiservaringen). Wat daarbij opvalt is hoeveel niet meer worden bijgehouden en dat WP die er niet uitfiltert in de zoekresultaten. Regelmatig zijn ze zelfs nooit van start gegaan: er staat alleen de standaard ‘eerste blog’ pagina. Er ligt een ruim kerkhof aan verlaten blogs, vooral uit het eerste decennium van deze eeuw. Tot dusver onderneemt Automattic (het bedrijf achter WP) niets om dit knekelveld op te schonen. Ondertussen nemen de data ruimte in beslag en kosten stroom. Het is de vraag of en hoe je dat zou moeten aanpakken, want wie bepaalt wat er de moeite waard is om te behouden? Toch zou het zomaar kunnen zijn dat de stekker er een keer uit gaat, bijvoorbeeld bij een overname (het is al eerder gebeurd, denk aan GeoCities). Dan verdwijnen mogelijk alle blogs waarvoor niet (meer) wordt betaald. Voor wie geeft om zijn of haar inhoud kan het een reden zijn om met enige regelmaat een export te maken van de inhoud. Je weet maar nooit.

Het bracht me ook op de volgende gedachte: stel, je stopt met je (betaalde) WP-blog om welke reden dan ook, maar verwijdert je site niet. Het abonnement valt dan automatisch terug naar de gratis versie. Een onbetaalde site is gelimiteerd, en jouw data heeft de grens reeds lang gepasseerd. Laat WP de bestaande website dan ongemoeid, of wordt een deel verwijderd? En welk deel dan?

Gevonden Donald Duck strip © Disney
Gevonden Donald Duck strip © 2006, Disney

1 reactie op “Tweris, koole gast uit Korgilië

  1. Gek dat die Tweris altijd wordt genoemd, maar Elpens niet. Die schildpad at pas kool!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s