Westfriesland

Schommelding kermisattractie

Historische kermisattractie

Dit is het middenpaneel van een historische kermisattractie die deze zomer in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in actie was (tenminste, als er genoeg jonge bezoekers waren). Een mechanische schommel: ‘in- en uitstappen tijdens het schommelen ten strengste verboden’ staat er op het bordje vermeld. Het is een kleine installatie vergeleken met de tegenwoordige monsterachtige kermisattracties, maar deze kon vroeger wel op elk dorpsplein ergens geplaatst worden. Het woord kassa mist een S, precies in het midden boven het loket. Er is geen moeite gedaan dit te herstellen, de kassa is niet meer in gebruik. De twee kleurrijke boegbeelden zijn wellicht later toegevoegd, ze vallen een beetje uit de toon bij de rest van de ornamentiek en zitten ook deels voor het houtsnijwerk aan de randen. Misschien dat op een bepaald moment gevonden werd dat de attractie wat meer de aandacht moest trekken.