Magistraal spoedbericht

Camouflagetechniek faalt op foto

Camouflage-opdruk envelop

Dit is de camouflage-opdruk aan de binnenkant van een envelop van het Openbaar Ministerie, gefotografeerd door het venster van de envelop voor een LED-lamp te houden. De envelop werd hier niet voor opengemaakt, want was bestemd voor een vroegere bewoner. De Balk schendt uiteraard nooit het briefgeheim en heeft de brief geretourneerd aan het OM.

Het patroon moet voorkomen dat de inhoud van de post leesbaar is, deze is immers privacygevoelig. Ook ABN AMRO gebruikt een dergelijke techniek aan de binnenkant van enveloppen. Het patroon slaagt uitstekend in haar opdracht, maar merkwaardig genoeg bleek de foto toch leesbare tekst te tonen (in spiegelbeeld), wat niet het geval was als de envelop normaal werd bekeken. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat bij het venster de camouflage uit een enkele laag bestaat. Zou dit aspect niet getest zijn? Aangezien het beeld is bewerkt (contrast sterk verhoogd) is de tekst nu niet meer leesbaar. Vagelijk zijn een paar tekens nog zichtbaar.

Het patroon doet denken aan de zogenaamde Dazzle camouflage die op (oorlogs)schepen werd toegepast in de WO I en II. Het doel is echter niet hetzelfde. Bij de schepen was het niet zozeer de bedoeling dat de schepen verborgen werden voor het zicht, maar dat niet meer kon worden bepaald welke kant ze op gingen.

Voorbeeld van een Dazzle camouflage.
Voorbeeld van een Dazzle camouflage (links) en hetzelfde schip maar dan grijs geschilderd (rechts), gezien door de periscoop van een onderzeeboot.

0 reacties op “Camouflagetechniek faalt op foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s