Magistraal spoedbericht

Maandag geen editie

Lege pagina Het Paool editie

Het Parool en De Volkskrant hebben apps voor het lezen van de krant op de telefoon of tablet. Die noemen ze ‘editie’. Welke editie precies? Je verwacht daar eigenlijk nog een bijvoeglijk naamwoord voor: ‘speciale editie’, ‘online editie’ of iets erachter: ‘editie midden-Nederland’. In de app-editie blader je snel door de krant (voor het lezen van artikelen is een abonnement nodig). Het biedt ook de mogelijkheid om de pdf-versie van de gedrukte krant te lezen (en die is nog steeds gratis, niet verder vertellen!).

De appversies van de krant worden ingevuld op basis van een sjabloon. Het Parool laat daarbij nog wel eens een steekje vallen, zo was men in de editie van zaterdag 26 september 2020 vergeten de laatste pagina in te vullen, die altijd vooruitblikt op de volgende editie. Maandag geen editie, xxx xxx. Ook geen ‘foto die de krant niet haalde’ maar: ‘Hier een uitlegzinnetje over het beeld’.

Koekjesmuur knoppentruc

Op de websites van de kranten van DPG Media worden intussen steeds hogere cookiemuren gebouwd. Sinds kort kun je daarbij kiezen voor ‘zelf instellen’. Dan blijkt dat je gegevens normaal gesproken gedeeld worden met maar liefst 190 ‘partners’. Bovendien wordt een gemeen trucje uitgehaald: de grootste knop is ‘Alles aanvaarden’, maar dan stem je dus alsnog in met de verkoop van al je data. Je moet klikken op de kleinere knop ‘Voorkeuren opslaan’ om een aantal tracking cookies te weigeren. Dit is echter een wassen neus, want ook dan moet je alsnog toestemming geven voor bepaalde soorten cookies onder ‘Overige doeleinden’: ‘Sommige cookies zijn nodig om de site te doen werken. Deze kan je daarom niet weigeren.’ Hiervoor moet je eerst naar beneden scrollen. Klik je de lijst open (wat denk ik niemand doet) dan kom je alsnog 138 bedrijven tegen waaraan je data wordt doorgespeeld, 52 minder dus dan wanneer je toestemming voor alles geeft, maar nu onder het mom van ‘Beveiliging verzekeren, fraude voorkomen en foute opsporen’. Dit is het huidige verdienmodel van de krant, de bezoekersdata. Het nieuws is niet gratis, je betaalt met je gegevens.

Cookie instellingen bij DPG Media
DPG cookiemuur, gemene trucjes