Magistraal spoedbericht

Urker Wijk wijkt niet

Urk - wijk 4, nummer 3

Urk. In de zomer is er een dagelijkse veerdienst tussen het voormalige eiland en Enkhuizen. Vroeger was deze dienst zelfs de enige verbinding met het vasteland (tot de telefoon kwam).

In de 14e en 15e eeuw was Urk in handen van Enkhuizen (tot 1472), in die tijd was het eiland nog katholiek. In 1660 is het in bezit van Amsterdam gekomen, die het eiland van een oeverbescherming voorzag, een vuurtoren plaatste en het protestantse geloof introduceerde (door het schenken van het ‘Kerkje aan de Zee’).

Bij een bezoek aan het eiland wilde ik weten hoe het zit met de straatnamen in het oude dorp en of het mogelijk is om rond het vroegere eiland te lopen.

De oude eilandgrens lopen

Voor een wandeling rond het oude eiland heb ik gezocht of daar een kaart van bestaat. In het museum Het Oude Raadhuis op Urk vond ik op een vitrine een schets waarin de voormalige grens staat aangegeven. Die kan nog worden gevolgd, het hele vroegere eiland is inmiddels bebouwd (ook waar oude kaarten in het noordoostelijk deel moeras aanduiden). De vorm heeft iets van een schoenafdruk, waarbij de hiel het oude dorp vormt. Aan een routekaart voor bezoekers wordt gewerkt, maar die is nu nog niet voorhanden. Voor nu kun je het beste zoveel mogelijk het palenscherm rond het oude eiland volgen.

Oude eilandgrens Urk op de huisige kaart
Oude eilandgrens Urk op de huidige kaart. Alles daarbuiten ligt dus in de polder.

Dubbele straatnamen

De oude dorpskern van Urk is opgedeeld in Wijken. Je woont in een van de acht Wijken, met een bepaald huisnummer, bijvoorbeeld Wijk 6-86. De Wijken worden soms aangegeven met rode cijfers, de huisnummers in zwart, zoals op bovenstaand bordje (Wijk 4-3), waarbij ‘Wijk’ wordt weggelaten. De straten hebben ook namen, maar die zijn van recentere datum. Bij het museum op Urk was niet bekend door wie die ooit zijn ingevoerd, het zal mogelijk één van de drie provincies zijn geweest waartoe Urk heeft behoord (Noord-Holland, Overijssel en nu Flevoland). In ieder geval weet het Wijksysteem van geen wijken. Waarschijnlijk zullen overheidsinstanties en hulpdiensten bij voorkeur de straatnamen gebruiken. Op Google Maps staan ze beide. Lastiger is te volgen waarom de Schoolstraat tevens de Vuurtorenstraat heet (Wijk 3).

Urk: Schoolstraat, Vuurtorenstraat, Wijk 3? Wie van de drie?
Schoolstraat, Vuurtorenstraat, Wijk 3?

De boekhandel van Urk

Op Urk zijn 98% van de mensen gelovig (en er zijn talrijke kerkgenootschappen). Ik was benieuwd hoe dat zich weerspiegelt in het assortiment van de lokale boekhandel. Die had in elk geval een bijzonder ruime kast met bijbels. Alle genres worden langs de christelijke meetlat gelegd, dus bestaat er ook een rubriek genaamd ‘Christelijke spanning’. Misschien dat daarin de moord net níet gepleegd wordt, omdat de dader op tijd het Licht zag.

Chr. spanning in de Urker boekhandel
Chr. spanning in de Urker boekhandel

1 reactie op “Urker Wijk wijkt niet

  1. Chris van Boven

    Deze wijkindeling met nummers doet denken aan het nummeren van straten, zoals in New York. Wel efficiënt wellicht, maar zonder huisnummer weet je dus niet precies waar iets is. Gelukkig zijn de Wijken kort en kent iedereen elkaar daar bij voornaam.

Reacties zijn gesloten.