Categorieën
Magistraal spoedbericht

Handlettering kan ook te goed worden

In mei/juni zijn in West-Friesland op elke straathoek pioenrozen te koop. Hier en daar staan langs de weg bordjes, die zodra het pioenseizoen (mooi woord, niet?) voorbij is worden overhangen met reclame voor andere soorten bloemen. Handgeletterde bordjes hebben altijd mijn aandacht. Op bovenstaand bord is de poging om de letters om en om zwart en groen in te kleuren jammergenoeg gestrand bij de O. Misschien was de zwarte stift op. De i werd als enige letter gearceerd, misschien omdat het een onderkastletter is in plaats van een hoofdletter? Door de onderliggende OSB-plaat geel te kleuren valt het bord goed op langs de kant van de weg. Wat deze handlettering speels en levendig maakt is dat elke letter anders uitvalt.

Door de toegenomen belangstelling en een overdaad aan boeken op dit gebied lijkt het soms wel een beetje gedaan met de originaliteit. De belettering van zelfgemaakte borden wordt steeds professioneler, maar daardoor ook minder persoonlijk. Dat viel me ook op bij deze foto in de pers van een paar maanden geleden, van een Black Lives Matter demonstratie in Londen, met borden tegen de standbeelden van Cecil Rhodes (‘Rhodes must fall‘).

BLM demonstratie Londen (detail uit beeld: Getty Images)
BLM demonstratie Londen (detail – origineel beeld: Getty Images)

Alle borden zijn bijzonder netjes geletterd (in uitsluitend kapitalen), soms zelfs in diapositief (LIVES op het gele bord links). Dit is uit de losse hand knap lastig te doen, weet ik uit ervaring. Let ook op het kartonnetje met de gearceerde letters in het midden: geen streepje valt buiten het letterkader. Dit verraadt een geoefende hand. Grote voordeel: de borden zijn op foto’s in de media goed leesbaar. Maar voor een protestbord mag het van mij wel wat ruwer en spontaner, want dit ligt al dicht tegen een voorbedrukt bord aan.