Magistraal spoedbericht

Datering dankzij spellingshervorming

Alhadra inspectieput bliksembeveiliging

Op de blog van Ximaar stond een balkwaardig bericht over de tegels van vroegere nutsbedrijven die nog steeds op straat te vinden zijn, zoals van de PTT, RT (Rijks Telegraafdienst) of G.E.B. (Gemeente Energie Bedrijf). Dat zegt iets over de tijd waarin de straat is aangelegd (het gebruikte PTT-logo bijvoorbeeld is uit de periode 1935-1950). De Balk heeft een toevoeging in de vorm van bovenstaande inspectieput voor de bliksembeveiliging. Eigenlijk is het meer een deksel dan een tegel, maar goed, die heeft wel de afmeting van een stoeptegel. In de inspectieput bevindt zich het aardpunt van de bliksembeveiliging, in dit geval voor de nabijliggende spoorweg. Deze put op het treinstation zal zijn geproduceerd tussen 1993 en 1996. Hoe kan dat zo precies worden vastgesteld? Op de tegel/deksel staat ‘Alhadra’, een bliksemtekentje en het woord ‘inspektieput’, met een k. De firma Alhadra is volgens de eigen website gestart in 1993. En bij de spellinghervorming van 1996 werd van een aantal woorden de spelling (terug) veranderd van een k naar een c, zoals product, contact en ook inspectie.