Categorieën
Magistraal spoedbericht

Iconisch ontwerpgevaar

Het is moeilijk om batterijen te vermijden. Thermostaten, klokjes, lampjes, afstandsbedieningen, rookmelders: overal zitten ze in. De platte knoopcel CR2032 zit bij mij in een buitensensor van een weerstation en in een paar fietslampjes. Die moesten vervangen worden door nieuwe, de twee jaar geleden aangeschafte verpakking van acht stuks van IKEA was op één na leeg (dat de lezer niet denkt dat ik die dingen verslind). Een kleine inventarisatie leverde behalve waanzinnige prijsverschillen (€8,69 voor twee stuks Varta bij de bouwmarkt, €0,85 voor acht bij Action) ook een nieuw setje iconen op de verpakking van de A-Force batterijen op. Ze staan hierboven groot afgebeeld, maar in werkelijkheid zijn het negen rondjes met een diameter van een centimeter op een blauwe achtergrond.

Wat valt op aan het ontwerp?

Laten we ze maar even van links naar rechts aflopen: de eerste is dan waarschijnlijk dat je ze niet in een oplader moet stoppen (ja, er bestaan oplaadbare knoopcellen). De tweede is duidelijker, niet bij open vuur houden. De derde is alweer een stuk lastiger, maar ik denk: geen twee verschillende typen bij elkaar gebruiken. De vierde is wat raadselachtig: niet tussen twee sleutels houden. Hoezo dat? De vijfde is weer begrijpelijk: niet bij het gewone afval, de zesde ook: niet met een hamer bewerken en de zevende: de plus en min niet verkeerd om plaatsen. Maar wat betekent de achtste? Geen twee op elkaar plaatsen? Maar dat is precies wat er in mijn fietslampjes nodig is en mits beide in dezelfde richting zitten levert dat geen probleem op (en anders merk je het snel genoeg, want dan doet het lampje het niet). De plaatjes 1, 3, 7 en 8 gebruiken dezelfde houder waarin de batterij gestopt wordt. Daardoor zijn ze lastig van elkaar te onderscheiden op de verpakking. En negen is misschien wel de belangrijkste: uit de buurt van baby’s houden. Alleen lijkt die meer op een pop voor een ronde spiegel.

Welke iconen heeft IKEA eigenlijk?

Set iconen op IKEA knoopcelbatterijen
Set iconen op IKEA knoopcelbatterijen

IKEA’s Plattboy batterijen hebben zes iconen aan de binnenkant van de verpakking staan. Die zag ik nu pas voor het eerst, dus dat is niet zo’n handige plek. De stijl van deze iconen is heel anders, geen verbodsborden maar gevarendriehoeken en een baby die zowaar op een baby lijkt. Er worden geen knoopcellen maar plaatjes van gewone staafbatterijen gebruikt (waarschijnlijk is er maar één set gemaakt voor alle typen batterijen). Alleen bij de laatste, in het rondje, heb ik mijn vraagtekens. Het lijkt me een correcte situatie, min op min en plus op plus. Misschien dat er een krulletje bij moet komen te staan, of een vinkje. Want zo na de gevarendriehoeken zou je het idee kunnen krijgen iets fout te doen.