Ongewenste transparantie

Ik kan het eindelijk eens over (menu)balken hebben. Daar is namelijk een goede aanleiding voor. Ik ben in de gelukkige omstandigheid een schijfje over te hebben waarop ik het aankomende besturingssysteem van Apple, macOS Big Sur, kon installeren (de zogeheten public beta). Apple heeft nu ook de knoppenbalk van Safari doorzichtig gemaakt. Ik snap die drang naar transparantie niet. Dat heeft tot gevolg dat je in de browser de website als een vage vlek door de bovenrand heen ziet schemeren:

Transparante menubalk Safari in macOS Big Sur
Transparante knoppenbalk Safari in macOS Big Sur

Dit beïnvloedt de leesbaarheid negatief. Gelukkig was er al een optie om de doorzichtigheid te verminderen (voorzover ik weet zet je die daarmee overigens gewoon uit) in de systeemvoorkeuren, en dat is in Big Sur niet anders:

Toegankelijkheid (systeemvoorkeuren) macOS
Toegankelijkheid (systeemvoorkeuren) macOS

Dat heeft echter tot gevolg dat daardoor een effen grijstint wordt gebruikt die veel minder fraai is dan de huidige bovenbalk met een verlooptint. Misschien dat het nog aangepast wordt. Zijn er ook positieve punten te melden?

Privacy

Safari biedt eindelijk standaard bescherming tegen trackers, dat is goed nieuws. Geen verborgen optie of een te installeren extensie, maar meteen aangezet bij installatie.

Beveiliging tegen trackers in Safari macOS Big Sur
Beveiliging tegen trackers in Safari macOS Big Sur

De beveiliging valt hier over de tracker van PayPal in de Balk website (de betalingsmodule voor het tijdschrift, het is de enige optie die een WordPress premium account kent). Die tracker heb ik ook liever niet, maar is niet uit te zetten. Zolang de verkoop duurt moet ik die tolereren.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑