Categorieën
1976 herontdekt

Tante Leny

Dit plaatje vond ik onlangs in een archiefdoos. Het is een advertentie voor het stripblad Tante Leny Presenteert (TLP), waarboven staat: “(uitknippen, in de handen nemen en over de rechterschouder kijken)”. Dat soort instructies volgde ik meestal op, waardoor ik nu met dit plaatje zit zonder te weten waarin het stond afgedrukt (de achterkant is blanco). Nummer 22 van TLP verscheen in augustus 1976, dus deze advertentie zal uit dezelfde tijd zijn, 44 jaar oud.

Leuk aan de tekening is dat Leny (als stripfiguur Suus) een TLP in de hand houdt waarop op het omslag Jopo de Pojo staat afgebeeld (de bovenkant is die van nummer 21, de rest niet), een karakter van Joost Swarte (die ook tekende voor het tijdschrift) maar dan getekend door Evert Geradts, in zijn onmiskenbare stijl. Leny, dat was Leny Zwalve, die later naar de VS verhuisde om met Glenn Bray te trouwen. Lang heb ik haar mijn krantjes en andere post toegestuurd, waar ik soms een aardige reactie op kreeg. Leny was daardoor een abo met een speciale status. De extra porto naar de VS had ik daar graag voor over.

HARchief

TLP was opgericht door Evert Geradts en bedoeld als platform voor diverse Nederlandse striptekenaars die elders nauwelijks aan bod kwamen. Ik hield van zijn strips met Jan Zeiloor, en dan vooral vanwege Suus. De jaren dat ik als 16-jarige scholier mijn eerste krantje De Balk maakte (1976-77), was tegelijkertijd de bloeiperiode van het striptijdschrift, uitgegeven door Drukwerk in Amsterdam. Dat gaf ook het blad Inkt uit, waar ik niet toevallig wel eens wat in knipte om in De Balk te plakken (ahum). Wie geïnteresseerd is wat er in die periode zoal verscheen kan goed terecht op de website HARchief.nl van Har van Fulpen, samen met zijn vrouw Annemieke oprichter van uitgeverij Drukwerk en de gelijknamige stripwinkel op de Mauritskade. Ik heb daar weleens een presentatie van een nieuw nummer meegemaakt waar Leny ook bij was, maar was te verlegen om haar aan te spreken.