Categorieën
Magistraal spoedbericht

Klinkerstrijd op uithangbord

Soms is naderhand niet meer duidelijk of ik iets opvallends heb gezien en het daarom heb gefotografeerd, of dat ik achteraf pas tot de ontdekking ben gekomen. Het zou ook goed kunnen dat ik twee keer hetzelfde ontdek, simpelweg omdat het uit het geheugen is gewist.

Hoe dan ook, in 2013 fotografeerde ik het pand met uithangbord van restaurant Al Cavallino in Treviso (Veneto, Italië). Waarschijnlijk toch in eerste instantie vanwege het fijn geroeste bord en de belettering daarvan. Het is al behoorlijk op leeftijd en zegt dat we hier te maken hebben met een ‘osteria con cucina’. Vroeger was een osteria (taverne) puur een drinkgelegenheid, later is daar ook eten bij gekomen, vandaar ‘con cucina’, met keuken. Maar hola, de E is overgeplakt met een rode A. Ostaria dus. Alle Italiaanse woordenboeken en ook Wikipedia houden het op osteria. Maar even op de website van het eethuis gekeken, we zijn tenslotte inmiddels 7 jaar verder. Wie daar op de Italiaanse pagina zoekt komt 7 keer ostaria tegen en 3 keer osteria. Zou het misschien met een a in het Venetiaans zijn, of in de lokale variant van Treviso, het Sinistra Piave? En jawel. Het heeft er dus eerst in het Italiaans gestaan, en later is daar de lokale variant van gemaakt. Maar heel erg consequent zijn ze daar ook weer niet in, gezien de website.