Categorieën
Pollepelproblemen

¡Vamos! Famos

Een oude bekende van de rubriek Pollepelproblemen is de FAMOS dunschiller. Nog steeds te koop, dit fameuze apparaatje met de haaienvin voor het ontpitten van de aardappels. De Balk citeert voor de gelegenheid maar even uit STAPEL #20, gepubliceerd in december 2000.

FAMOS dunschiller oud model (onder) uit 1985, nieuw model uit 2000.
FAMOS oud model (onder) uit 1985, nieuw model uit 2000

Dunschiller roestgerei

“Een uurtje na het eerste gebruik is al een dof plekje te te zien. Laat het ding overnachten op een vochtig keukendoekje en je kunt de staalborstel klaarleggen. Toch zijn we gehecht aan dit mesje met het soepel meebewegende snijvlak. Na zeker 15 jaar dienst te hebben gedaan brak kort geleden het aangelaste puntje eraf, hoe zullen we het noemen, de ontpitter? STAPEL toog naar de winkel voor een nieuw FAMOS mesje.

Het eerste dat opvalt aan het nieuwe mesje is de grotere haaienvin bovenop. Op het oude mesje had deze een elegante en praktische vorm. Daarmee was het makkelijk lelijke plekjes verwijderen van (aard)appels en andere bataten. De nieuwe ontpitter is te groot en te bot om goed te kunnen ontpitten. FAMOS! Keer op uw schreden terug en geef ons de ontpitter van weleer!

Ook het handvat blijkt van vorm te zijn veranderd. Omdat de oude dunschiller een licht naar boven gebogen vorm kende, kwam het snijvlak iets verder van de hand te liggen. Prettig bij rondingen, blijkt nu. Door de nieuwe vorm heeft het handvat wel een betere inkeping voor de wijsvinger gekregen en ligt daardoor nog steeds solide in de hand.

We zijn benieuwd hoe lang de haaienvin het uit gaat houden, maar het vermoeden is dat dit toch weleens snel gebeurd kon zijn. De eerste pogingen tot roestuitbraak zijn al gesignaleerd.”

20 jaar later…

Het mesje uit 2000 doet nog steeds dienst. Laat ik het apparaatje opnieuw maar eens op de scanner leggen (die uit hetzelfde jaar is):

FAMOS dunschiller uit 2000 na twintig jaar dienst.
De letters FAMOS zijn ook al bijna verdwenen….

De haaienvin ligt er al sinds een jaar of 19 af. Met het oog op het welbevinden van de rest van de vaat: de dunschiller vooral niet in de afwasmachine doen! Het mesje bestaat al sinds 1956, maar sinds 2001 als onderdeel van het bedrijf Westmark. Het mesje van nu lijkt op het eerste gezicht onveranderd, maar het woord ROSTFREI staat er niet meer op. Ook aan de vorm van de haaienvin hebben ze nog wat gesleuteld, maar die lijkt er niet beter op geworden.