Categorieën
Enkhuizen West-Friesland

Dakkapel onderdeur

Aha, een bericht over de mogelijk kleinste dakkapel van Alkmaar. Dat deed De Balk denken aan de minuscule dakkapellen hier om de hoek. Welke zouden kleiner zijn? Het is lastig vergelijken. De twee zwarte topzware kapellen met al hun ornamentiek zijn aan de onderzijde niet veel breder dan 60 cm, maar wel weer wat hoger. Interessant hoe de zwarte vorm omgekeerd weer terugkomt in het patroon van de zwarte dakpannen. Achter het rechterraampje staat een witte webcam de boel in de gaten te houden. Misschien omdat daar de onderdorpel verdwenen is?

Ook in het Snouck van Loosenpark zijn alle huizen uitgerust met tamelijk klein uitgevallen dakkapellen, zeker in verhouding tot de woningen. Ze zijn wel forser dan de twee zwarte gevallen. Fraai uitgevoerd met een pannendakje.

Miniem is ook de dakkapel op het Zwanenhuis, behorend bij de voormalige opzichterswoning op de kop van het Snouck van Loosenpark, nu bewoond door minister Stef Blok. Zijn vrouw runt een bed & breakfast, het Zwanenhuis kamertje kost 95 euro per nacht, bezoekers kunnen de dakkapel dan zelf even opmeten.

Het zwanenhuis in het Snouck van Loosenpark Enkhuizen
Het Zwanenhuis in het Snouck van Loosenpark Enkhuizen