Westfriesland

Dakkapel onderdeur

Kleine dakkapellen op de Dijk

Hoe klein wil je een dakkapel hebben? De twee zwarte topzware kapellen met al hun ornamentiek zijn aan de onderzijde niet breder dan 50 cm. Interessant hoe de zwarte vorm omgekeerd weer terugkomt in het patroon van de zwarte dakpannen. Achter het rechterraampje staat een witte webcam de boel in de gaten te houden. Misschien omdat daar de onderdorpel verdwenen is?

Ook in het Snouck van Loosenpark zijn alle huizen uitgerust met tamelijk klein uitgevallen dakkapellen, zeker in verhouding tot de woningen. Ze zijn wel forser dan de twee zwarte gevallen. Fraai uitgevoerd met een pannendakje.

Miniem is ook de dakkapel op het Zwanenhuis, behorend bij de voormalige opzichterswoning op de kop van het park. Het is tegenwoordig een b&b, het kamertje kost 95 euro per nacht, bezoekers kunnen de dakkapel van dichtbij inspecteren.

Het zwanenhuis in het Snouck van Loosenpark
Het Zwanenhuis in het Snouck van Loosenpark

Dat juist grote gebouwen opvallend kleine dakkapellen kunnen herbergen bewijst het Tropeninstituut in Amsterdam. Het hoge, zware gebouw met opvallend veel ramen kent dan ineens één verdwaalde dakkapel van minimale afmetingen.

Dakkapel Tropeninstituut Amsterdam
Dakkapel Tropeninstituut Amsterdam