Categorieën
Magistraal spoedbericht

Roder kan het niet worden

Op de dagelijkse liveblog* van de NOS (maar ook op veel andere plaatsen) werden wekenlang iedere dag de digitale kaarten van de verspreiding van Covid-19 vermeld. Die toonden het aantal besmettingen per land, of in het geval van Nederland, per gemeente.

Kaartje Nederland besmettingen per gemeente per 100.000 inwoners.
Kaartje Nederlandse gemeenten met totaal aantal besmettingen per 100.000 inwoners (14 mei 2020)

Deze kaartjes hebben inmiddels weinig toegevoegde waarde meer omdat ze cumulatieve waarden als uitgangspunt hebben en dus vrijwel onveranderd blijven. Zo is het grootste deel van Europa inmiddels donkerrood (ook een kwestie van een onveranderde schaal). Het zou meer inzicht geven als bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnamen van de afgelopen week of maand werd weergegeven, of het aantal patiënten op de IC. Dan krijg je meer een idee welke kant het op gaat. Wat dat betreft zijn de wisselende grafieken in De Volkskrant informatiever, omdat daar telkens een ander aspect wordt weergegeven. Zo ziet bijvoorbeeld een kaartje eruit met recente besmettingen in Nederland, met zo te zien een onjuiste kop erboven (en er wordt vreemd genoeg niet gemeld over welke periode dit gaat, zal wellicht afgelopen twee weken zijn):

Infographic De Volkskrant van 15/05 recente besmettingen in Nederland

Een ander voorbeeld is dit kaartje met de verspreiding in Afrika:

Kaartje verspreiding covid-19 in Afrika uit De Volkskrant (14-5-2020)
Kaartje verspreiding covid-19 in Afrika uit De Volkskrant (14-5-2020)

Interessant detail: in de kop is sprake van covid-19, maar boven het kaartje en in de tekst is het corona(virus). Dat blijft overal maar zo’n beetje door elkaar worden gebruikt (zie ook het bericht ‘Naamgeving te laat’).

Overigens komen in veel gevallen de data van de John Hopkins University (JHU). De kaarten die op de speciale website van JHU staan, het ‘resource center’, zijn ook weinig verhelderend, met name de daar getoonde wereldkaart. Overigens zijn de onderliggende data onbetrouwbaar en tussen de landen onderling onvergelijkbaar, dus het is de vraag waar we eigenlijk naar kijken.

*Update 22-5-2020: De NOS is hier inmiddels mee opgehouden.