Tegelfaçade luchtkasteel

Te koop: facade

Dit was ooit een trotse gevel voorzien van azulegos, Portugese siertegels met fraaie geometrische patronen. Hier en daar ontbreken er wat. Niet verwonderlijk, want het gaat hier om een bouwval die desondanks te koop staat. Er wordt niet teveel moeite voor gedaan, een eenvoudig wit plakkaat met ‘Vende’ en een telefoonnummer volstaan. Met dit pand kan de makelaar geen goede sier maken: je koopt namelijk alleen de vervallen façade. Daarachter is slechts buitenlucht, bewijst een snelle blik op het raam.

Gevel met tegeltjes
Intrigerende samenstelling van luiken bij deze bouwval op zowel de 1e als 2e etage

Een volgend pand is te gevaarlijk om te betreden, volgens het bord met de waarschuwing (aviso) achter een van de ramen. Wat hier opvalt zijn de luiken waarmee op de tweede etage de ramen zijn afgedekt. Er zit een merkwaardige kartelrand in de gevel met daaronder een goot. Degene die de planken voor de ramen heeft gespijkerd heeft de onwaarschijnlijke moeite genomen om daarbij de kartelrand te volgen.

(Beide gevels gefotografeerd in Porto, 2014)

Auteur: De Balk

De Balk verschijnt onregelmatig sinds 1976. Andere publicaties zijn beslommerd met een redactioneel beleid. De Balk heeft niet zo’n probleem en is daarom met een resultaat gekomen dat nogal moeilijk te definiëren is.