Categorieën
Pollepelproblemen

Aardbeienontkroner pulpvermijder

In de rubriek Pollepelproblemen vraagt De Balk zich dit keer af: is een aardbeienontkroner een nuttige toevoeging aan de keukeninventaris? Zoals bekend zitten bij aankoop de groene kroontjes nog aan de aardbeien en we kennen niemand die ze met kroon en al naar binnen werkt, hoewel daar niets op tegen schijnt te zijn (ze zijn eetbaar). Die moeten eraf. Nu heeft de mens hiervoor uitstekende werktuigen ter beschikking in de vorm van vingers en duim waarmee je eenvoudig het kroontje verwijdert. Altijd slechts ná de wasbeurt van de aardbeien zo luidt het advies, want die schijnen anders nog veel water te kunnen opnemen. De redactie van De Balk gelooft daar niet zo in, want hier zijn de aardbeien in korter tijdsbestek verdwenen dan dat het vochtgehalte de kans heeft gekregen ze tot waterballonnen te promoveren.

Het grootste gevaar voor de aardbeienontkroner: te worden vergeten

Maar waar is het hulpstuk van metaal eigenlijk goed voor? Het blijkt in de praktijk best handig, want het ontkronen gaat eenvoudiger en je krijgt geen aardbeipulp onder je nagels. Hoewel de aardbeienontkroner zelf dan natuurlijk ook weer van kroontjes dient te worden ontdaan. Qua hoeveelheid handelingen schiet je er dus niet zo veel mee op. De ontkroner neemt in de keukenla zo weinig plaats in, dat we die het voordeel van de twijfel wel willen geven. Het apparaatje (dat een beetje in de categorie ontnietter valt, maar dat is geen keukending, dus komt niet in deze rubriek) is zelfs zo nietig, dat het soms even duurt voor het gevonden is. Het komt voor dat je pas halverwege het aardbeienseizoen (dat tegenwoordig het hele jaar lijkt te duren, maar dat is niet zo) ontdekt dat je zo’n geval rijk bent.