Categorieën
Magistraal spoedbericht

Een brief van de PTT uit 1980

In 1980 had het Staatsbedrijf der PTT nog het monopolie op telefonie. Dat resulteerde in hoge rekeningen, een slechte dienstverlening (een aansluiting kon zes weken duren) en een manier van communiceren die past bij een monopolist.

Mijn eerste telefoon was een niet-goedgekeurd, simpel model van Blokker, want die van de PTT waren onbetaalbaar. Het toestel kostte ƒ 8,75, het kon zowel puls- als toonsignalen aan en heeft jarenlang voldaan. Maar onderstaande brief (van de centrale directie!) leek daardoor rechtstreeks aan mij gericht. Ik dacht destijds dat ze het op een of andere manier technisch te weten waren gekomen. Bij nalezing zie ik waarom ik de brief heb bewaard, die biedt een uniek inkijkje in de telecommunicatiewereld van 1980. In de brief klinkt al iets van hulpeloosheid door (“overtuig u ervan dat bij de PTT veel kan”) van een organisatie die de strijd dreigt te verliezen. Daarom hierbij integraal zowel voor- als achterkant.

Voorzijde brief centrale directie PTT uit 1980
Voorzijde brief centrale directie PTT uit 1980
Achterzijde brief centrale directie PTT uit 1980.
Achterzijde brief centrale directie PTT uit 1980

Het vreemde formaat van de brief komt doordat deze werd meegestuurd met de tweemaandelijkse afrekening, die een afwijkend formaat had.