Categorieën
Magistraal spoedbericht

Koning Harald kunnen we niet op zijn blauwe tanden geloven

Het zou ergens wel passend zijn als een Nederlandse corona-app van bluetooth gebruik zou maken, aangezien het een vinding is van Jaap Haartsen (in dienst van Ericsson). De naam bluetooth verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand (Harald Blåtand) die het christendom in Scandinavië introduceerde. Het was eigenlijk een werknaam, maar er werd uiteindelijk geen geschiktere naam gevonden. Zoiets is De Balk ooit ook overkomen.

Bluetooth uit

Zelf heb ik bluetooth, wifi en locatievoorzieningen op mijn telefoon altijd uit staan. Dit voorkomt dat je in winkelstraten en op stations continue gevolgd wordt alsof je een track & trace pakketje bent. Bluetooth is bovendien notoir onveilig en stelt je telefoon open voor hackers. Niet voor niets laat Apple het niet in de achtergrond draaien. En als je op een bepaald moment wilt weten waar je je op de kaart bevindt kun je altijd eenmalig toestemming geven om je locatie te bepalen. Als bonus doe ik twee tot drie dagen met een batterijlading.

Bluetooth logo: samenstelling van de runetekens H en B
Bluetooth logo: samenstelling van de runetekens H en B

Bluetooth aan

Thuis gebruik ik wel bluetooth, noodzakelijk voor de verbinding van een muis en speaker. Vlekkeloos werkt dat lang niet altijd. Regelmatig meldt de speaker plotseling dat er verbinding is gemaakt of dat die juist werd verbroken. Is een apparaat verplaatst, dan wordt het soms niet meer gekoppeld of is het buiten bereik geraakt. Geef ook geen nieuwe naam aan een apparaat, want ook dan wordt het niet meer herkend. Soms zie je een apparaat van de buren in je lijstje verschijnen. Kortom, ik zou geen bluetooth gebruiken voor een app om ons gedrag in kaart te brengen (Jaap Haartsen ook niet – lees dit artikel in Computable), daarvoor lijkt het niet betrouwbaar genoeg.

Update 29 oktober: inmiddels is de CoronaMelder app landelijk ingevoerd. Geschat wordt dat ca. 70% van de meldingen binnen de anderhalve meter ligt. Dat zou geen slecht resultaat zijn, maar het blijft een schatting. Heel precies meten is met bluetooth niet mogelijk.