Categorieën
Magistraal spoedbericht

De geniale gekte van Panique au Village

Op het gebied van stop-motion animatiefilmpjes vormt de 20-delige serie Panique au Village (Paniek in het dorp), gemaakt door Stéphane Aubier en Vincent Patar uit België (Pic Pic André), voor mij een onbetwist hoogtepunt. Krankzinnige plots, waarin de hoofdfiguren paard, cowboy en indiaan telkens in andere settings hardhandig in aanraking komen met een boer en boerin in een klein dorp op het platteland. Het zijn van die plastic figuurtjes die op een klein plateau staan, bekend uit de modelbouw – welk gegeven op geniale wijze wordt gebruikt. En let ook op de krankzinnige voertuigen die een belangrijke rol spelen. Gelukkig zijn er een paar afleveringen (deels) op Vimeo te vinden in een behoorlijke kwaliteit, zoals La Foire Agricole (de landbouwbeurs) en La Bûche de Noël (‘kerstboomstam’ – een traditioneel dessert geserveerd op kerstavond).