Categorieën
Magistraal spoedbericht

De strooi-illustraties van Pont

In deze boekbespreking een pocket uit 1956 met cartoons van de Engelse tekenaar Pont, The British Character. Het is een heruitgave van een boek uit 1936. Hoe ik daar aan ben gekomen weet ik niet meer en doet er verder ook niet zoveel toe. En in Nederland kent vermoedelijk bijna niemand Pont. Maar Engeland was hij een zeer geliefde tekenaar in de jaren 30 (en lang daarna).

Illustratie Pont
Ill. Pont

De cartoons verschenen oorspronkelijk in het Engelse blad Punch. En hoe goed de cartoons de Britse volksaard mogen typeren, ik ben het meest gecharmeerd van de kleine strooi-illustraties die her en der te vinden zijn. Dat heb ik wel vaker, dat het bijgerecht beter smaakt dan het hoofdgerecht. En het geeft een goed excuus om met de scanner aan de slag te gaan (wel eens een pocket gescand?).

Illustratie Pont
Ill. Pont

Wie was die Pont dan eigenlijk?

Pont (1908-1940) was het pseudoniem van Graham Laidler, afgeleid van een bijnaam – Pontifex Maximus – die hij verwierf tijdens een bezoek aan Rome. Hij kwam uit Newcastle upon Tyne (mijn geliefde stad van de bruggen) en volgde een opleiding als architect, maar was halverwege de twintig een van Punchs’ cartoonisten geworden. Hij werkte in series – At Home, The British Character, Popular Misconceptions. Zijn beelden zaten vol met echte en surrealistische waarnemingen. ‘Pont Clubs’ werden opgericht om ze te bestuderen. Laidler was buitengewoon productief en woonde voornamelijk in het buitenland. Hij overleed op 32-jarige leeftijd aan tuberculose.

Illustratie Pont
Ill. Pont

Een mooi voorbeeld van Pont’s grappen is de manier waarop hij het boek beëindigt, namelijk met deze tekening:

Illustratie Pont
Ill. Pont