Categorieën
Magistraal spoedbericht

Een schaar uit eigen doos

Een ondiepe duik in het archief levert dit keer een verpakking op van een schaar, meegenomen op een van mijn vele reizen door Engeland. Het doosje is leeg en duidelijk een keer dubbelgevouwen.

R.E. Typewriters

Volgens het prijslabel (£ 1,99?) komt het van een winkel die R.E. TYPEWRITERS heet, waarvan ik nergens meer iets kan vinden. In mijn herinnering was het een winkel in kantoorbenodigdheden, een soort Gebr. Winter. Ik weet nog dat ik meteen dacht: dat doosje wil ik hebben. Maar de schaar, die niet, aangezien alles in de rugzak meegedragen moest worden. Over de vraag hoe ik alleen het doosje heb verkregen heb ik twee mogelijke verklaringen. A: ik heb de schaar gekocht, maar achtergelaten bij de verbouwereerde verkoper. Of B: ik heb de schaar uit het doosje gehaald en de laatste dubbelgevouwen in mijn zak gestopt. Ik laat aan de lezer over te bepalen welke verklaring het meest plausibel is.

Richards of Sheffield

Achteraf wel jammer die schaar te moeten missen, omdat die gemaakt was door Richards in Sheffield. In de jaren 70 waren er nog zo’n 150 (!) fabrieken in Sheffield die scharen maakten, in 2010 waren daar nog maar twee van over. De oude scharen van Richards worden tegenwoordig voor aanzienlijke bedragen aangeboden op eBay. Van oorsprong is Richards een Duits bedrijf uit Solingen:

Richards Lamppost
Richards Lamppost

As it seems Richards of Sheffield is of German origin: The company Richartz started around 1900 in Solingen. It was members of the Richartz family, Stephan and Wilhelm Mueller (1932) joined by Paul (1937), that started the company that became Richards in Sheffield. The name was changed just before the war from Richartz to Richards. They brought the lamppost trademark with them. – Capt. Farrel op allaboutpocketknives.com