Categorieën
Magistraal spoedbericht

Engelse labels voor aanmaningen

Een set gegomde labels van Ivy uit de jaren 80. Deze kon je gebruiken om betalingsherinneringen aan klanten te sturen, in verschillende gradaties van beleefd tot streng (‘polite, firm and severe’). Er zijn vijf verschillende, maar ze dragen de letters A, B, C, D en… F. De kleuren lopen van blauw tot rood, de laatste voor de strengste vermaning. Ik heb alleen het groene label weleens gebruikt, als bepaalde boekhandels (ik noem geen namen, maar Athenaeum Boekhandel betaalde doorgaans pas na zes maanden) de boekjes van mijn uitgeverij niet op tijd betaalden.

Label A

Label A
Label A

Interessant dat in dit eerste label de zaak wordt gekleineerd en er sprake is van ‘kleine accounts’ en een klein bedragje. Op de een of andere manier klinkt dit helemaal niet zo beleefd, maar kennelijk was dat in de Engelse beleving wel het geval.

Label B

Label B
Label B

Bij label B wordt er gevraagd om een betaling binnen een paar dagen. Dat is ergens vreemd, want bij de strengste van de vijf wordt gevraagd om betaling binnen 7 dagen.

Label C

Label C
Label C

Dit groene label lijkt mij toch de eerste optie waar je naar grijpt, al is het maar vanwege de kleur. Deze klinkt, ondanks dat vrijwel de gehele boodschap in kapitalen staat mij als beleefd in de oren, maar dat is voor Engelsen misschien minder het geval, vanwege de directheid. Er staat geen punt achter de zin.

Label D

Label D
Label D

Ik zou zeggen, deze stuur je na label B, je wilt immers directe actie. Let op hoe er in oplopende mate opmaakmiddelen uit de kast worden getrokken. Hier is al sprake van zowel kapitalen, vet en onderstreept.

Label F

Label F
Label F

In de laatste aanmaning daarentegen wordt juist weer vooral onderkast gebruikt, misschien vanwege de lengte van de boodschap. Hierin worden ‘stappen’ aangekondigd als er niet binnen zeven dagen betaald is. Ook bij deze variant ontbreekt de punt achter de zin, maar of dat iets te betekenen heeft weet ik niet.