Categorieën
Magistraal spoedbericht

Fossielvrije vitrine openbaart gat naar het verleden

In het Teylers Museum worden de vitrines met fossielen gerenoveerd. Daarbij komen soms onverwachte zaken aan het licht. Zo was in onderstaande vitrine te weinig ruimte voor het object, waardoor de maker zich genoodzaakt zag een gat in de achterwand te maken. Het leuke is dat deze het gat van naam en datum heeft voorzien: H. van Leeuwen, 20 februari 1885 (met een interessante, bijna wiskundige notatie: 2m, 20 dg).

Fossielvitrine met gat in Teylers Museum Haarlem
Fossielvitrine met gat in Teylers Museum Haarlem

Het doet me denken aan de getallen in potlood die je op muren tegenkomt als je (in wat oudere huizen) het behang van de muren haalt. Timmerlieden hebben de gewoonte berekeningen of afmetingen met een dik rood potlood (dat je achter je oor kan dragen) op de muur te schrijven, mijn vader deed dat ook altijd. Ik heb zelf in de huizen die ik heb bewoond altijd in de te vullen gaatjes kleine zaken verstopt, meestal een dubbeltje (het vroegere 10 cent muntje, voor de jongere lezers), hoewel die dan natuurlijk niet snel weer tevoorschijn zullen komen bij eventuele verbouwingen. Een boodschap op de muur achterlaten voor toekomstige bewoners kan natuurlijk altijd. In mijn vorige (nieuwbouw)huis kwam ik de boodschap “gezien, niet mooi” tegen aan de stukadoor.

Tekst op muur
Boodschap van inspecteur met rood vetkrijt op de muur geschreven