Categorieën
Magistraal spoedbericht

Schaafsel in de kast!

Dit bordje kocht ik zo’n 40 jaar geleden in een winkeltje van een stoomspoorlijn in Engeland (ik meen de Dartmouth Valley Railway). Ik kocht twee verschillende, ik voel ze nog zitten in mijn rugzak, deze metalen replica’s. Ik heb ze een paar honderd kilometer meegesleept.

Dit bordje blijft een geval apart. Niet zozeer vanwege de vormgeving maar vanwege de tekst. Het hoofdlettergebruik is wat vreemd, alsof het hier gebruikt is voor het benadrukken van bepaalde woorden. Maar ook dat ‘Waste or Shavings’. Kijk, afval in een kast, het is te begrijpen dat je dat niet wilt, maar schaafsel? Was dat in 1891 een groot probleem? Liepen er timmerlieden rond die onverhoeds hun schaafsel in willekeurige kasten deponeerden? En mocht je bij het dumpen van je schaafsel in de kast gesnapt worden berg je dan maar: “will be Severely dealt with”. Op de een of andere manier klinkt dat ernstiger dan wanneer de daadwerkelijke straf of boete die op dit vergrijp stond zou worden vermeld. Wat je ook van plan was in die kast te stoppen, je laat het wel uit je hoofd.