Categorieën
Magistraal spoedbericht

De favoriete privacy-app van de redactie: Lockdown

Hoewel je het een en ander kunt aanpassen wat betreft de privacy-instellingen op je telefoon, tablet of computer, blijft het grote probleem de onzichtbare verbindingen die achter de schermen worden gelegd. Je kunt een privacy-vriendelijke browser gebruiken (de beste is wat dat betreft Brave), maar allerlei apps geven data door zonder dat je het in de gaten hebt.

Lockdown logo

Maar daar is een goede remedie tegen: Lockdown. Beschikbaar voor iOS (iPhone/iPad) en Mac (er wordt gewerkt aan apps voor andere platforms). Schakel de firewall van Lockdown in en alle externe links worden afgevangen, op het apparaat zelf, er vindt dus geen dataverkeer met een externe server plaats. Je zou ook nog een VPN (Virtual Private Network) kunnen kopen bij Lockdown als je ook je IP-adres wilt beschermen, maar dat blijft een kwestie van vertrouwen, want daarbij loopt het verkeer wél via een externe server. Lockdown is open source software, de code is publiek beschikbaar.

Ik vond het met name schokkend om te merken hoeveel externe verbindingen apps op de telefoon maken (het meest met Facebook en Google), terwijl ik maar een minimaal aantal apps gebruik (geen social media bijvoorbeeld). Dat loopt zo in de honderden per dag. Het zijn eigenlijk grote datagraaiers, ook (of juist) de ‘onschuldige’ weer-apps en dergelijke.