Noord via Noordwest

Noordpoolspel van Nijgh & van Ditmar (1910) Noordpoolspel van Nijgh & van Ditmar (1910)

Tegengekomen op de tentoonstelling ‘Strijd om het ijs’ in het Scheepvaartmuseum (Amsterdam): het bordspel Noordpool uitgegeven door Nijgh en van Ditmar ruim een eeuw geleden. De ontdekking en de tocht naar de Noordpool stonden toen ruim in de belangstelling. In het spel zijn er drie mogelijke routes aangegeven, waarbij het ijskoude einddoel merkwaardig in vuur en vlam lijkt te staan. Mooi getekende kaarten in een verassend perspectief (Nederland ligt rechtsboven in de hoek).

Ik was eigenlijk afgekomen op de aangrenzende tentoonstelling ‘Rijzend water’ met foto’s en video’s van Kadir van Lohuizen. Die kan ik zeker aanbevelen. Mis vooral de fantastische wandvullende video niet (voor de beste ervaring in het midden gaan zitten). Wat ik enigszins storend vond was een andere presentatie waarbij foto- en videomateriaal doorelkaar wordt gebruikt op twee vlakken, regelmatig met teksten die over de beelden liggen. Het is onmogelijk om in zo’n geval én de bewegende beelden te volgen én de teksten te lezen, die vaak met een overlay over meerdere kleine foto’s zijn geplaatst. Deze overdaad schaadt. De gebruikte foto’s zijn in een veel betere kwaliteit in andere ruimtes te zien. Ronduit lastig wordt het wanneer zowel rechts als links een tekst in beeld komt. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we alles twee keer bekijken?

Introductie door Kadir van Lohuizen (1Vandaag)