Categorieën
1976 herontdekt

Opnieuw: de “Fastik” Glue Pen

‘Not messy to the fingers’ –

In 1977 kocht ik bij warenhuis Jenners in Edinburgh (Schotland, still UK) twee exemplaren van de Fastik Glue Pen (£ 0.65), waarover ik twee jaar later in de publicatie Jeuk het volgende schreef:

“Een verrassende ervaring vind ik het lijmen met de Fastik ‘glue pen’: ‘fastest – cleanest – sticker’. Bij een lichte druk op de pen verschijnt er een druppel lijm, die dezelfde eigenschap heeft als rubbercement: je wrijft ’t zo weer van je vingers. De lijm ruikt wel erg vies” – Jeuk, 1979

“Quick-Stick”

Ik heb de twee pennen nog steeds in bezit, de lijm is inmiddels volledig verdroogd en verkleurd. Behalve dat het wel aardig is om hier de fraaie verpakking nu eens volledig en in kleur te kunnen tonen, is het ook wel goed om te vermelden dat geen van de claims aan de binnenkant van de doos (hieronder afgebeeld) ook daadwerkelijk in de praktijk konden worden uitgevoerd. Zo trok je twee velletjes gelijmd met Fastik juist eenvoudig weer van elkaar en was de ‘immediate adhesion’ ook nogal overtrokken. De lijm vergeelde trouwens waar je bij stond.

Binnenkant verpakking Fastik glue pen
Binnenkant verpakking “Fastik” Glue Pen

Niet verwonderlijk dat noch de Glue Pen Company in London, noch de Fastik pen dezer dagen nog bestaan. In Pakistan bestaat nog een snellijm die wordt verkocht onder de naam Fastik. Met het warenhuis Jenners gaat het ook al niet zo best, volgens Wikipedia: “In late 2019 it was reported that the business was considering reducing its size or moving from Princes Street”. Vooral dat laatste zou erg jammer zijn, want het is een klassiek soort warenhuis, vergelijkbaar met De Bijenkorf in Amsterdam.