Ontwerp bankbiljet aan inflatie onderhevig

Bankbiljet ontwerp 2500 balken Bankbiljet ontwerp 2500 balken

In het Noord-Hollands Archief in Haarlem (in de Janskerk) is een kleine maar fijne tentoonstelling over drukkerij Joh. Enschedé te zien, getiteld ‘Drukkerij van waarde’. Vroeger zat de drukkerij, bekend van de postzegels en bankbiljetten, nog midden in het centrum van de stad, nu is het bedrijf langs het spoor naar Amsterdam te vinden.

Gooi je eigen geld over de balk

Op een interactief onderdeel kun je zelf je eigen bankbiljet samenstellen uit onderdelen van eerdere ontwerpen. Het eindresultaat mail je naar jezelf. Aan de nummering te zien zijn de balkbiljetten ontwerp 1131 en 1132 dat gemaakt werd op de tentoonstelling (sinds 23 november). Grote getallen passen niet goed in de witte balk op het biljet, dus coupures van meer dan drie cijfers zijn niet aan te raden.

De tentoonstelling is geopend van maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur en elke derde zaterdag van de maand van 9.00-16.00 uur. Entree is gratis. De tentoonstelling is op de eerste etage, vanwaar je een goed zicht hebt op de mensen die in het archief oude documenten bestuderen.