Categorieën
Magistraal spoedbericht

Opgeplust energielabel zaait verwarring

Het energielabel voor apparaten kent verschillende indelingen. De afdeling koelkasten kent maar liefst vier typen A. Lampen hebben er dan weer drie. Koelkasten moeten echter minimaal het label A+ hebben. Alle koelkasten zijn dus groen, want A is hier geel. Het toevoegen van plustekens aan de A maakt het systeem ondoorgrondelijk. Waarom is A+ niet gewoon C, A++ B en A+++ A? Op deze manier wordt het eenvoudig kunnen vergelijken, toch het doel van het label, behoorlijk lastig gemaakt. Willen fabrikanten niet dat hun apparaten met een B- of C-label worden opgezadeld? Hebben die daar invloed op?

Meten, maar toch niet weten

Het energielabel geeft ook het geluidsniveau in decibel (dB) weer. Toch maakt wat mij betreft het soort geluid dat een apparaat meer uit dan een paar decibel verschil. Mijn huidige koelkast van merk ‘B’ (maar geen B-merk) maakt een laag prrr-geluid, dat ik in de praktijk niet als onprettig ervaar. De wasmachine van hetzelfde merk maakt daarentegen bij het centrifugeren een snerpend hoog geluid. Maar de koelkast is wat geluid aangaat veel belangrijker, want die staat dag en nacht aan. Helaas wil dit dan weer niet zeggen dat alle koelkasten van merk ‘B’ goed in het gehoor liggen. Eigenlijk zou je willen dat de koelkasten online van een geluidsopname worden voorzien.