Naamgeving te laat: Covid-19 weinig in trek

In de media wordt gesproken van ‘het Coronavirus’ of ‘het nieuwe Coronavirus’. Dat is niet handig als er straks wéér een nieuw coronavirus ontstaat. Want het is een familienaam, de Coronavirussen, waarvan er al een heel wat bestaan. De officiële aanduiding van het huidige virus is ‘SARS-CoV-2’, gegeven door de Coronavirus Study Group. De naam Covid-19 (gegeven door de WHO) geldt voor de longziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Geen fijne namen en ze zijn ze ook te laat met die namen op de proppen gekomen (namelijk pas op 11 februari) en daardoor zitten we nu met de gebakken Coronaperen. Kunnen ze niet hetzelfde doen als met de stormen en ze alvast vooruit benoemen?

Het doet denken aan Apple die de derde generatie iPad ‘the new iPad’ doopte. Maar dat werd natuurlijk al snel overal iPad 3, want iedereen weet dat er daarna ook een 4, 5, 6 enzovoort zullen komen. Met ‘het nieuwe Coronavirus’ is het niet anders. En of het virus iets weg heeft van de bovenstaande gravure van de aarde met vulkanen? Nou, een beetje… zo ziet het er onder de miscroscoop uit (beeld NEJM):

Microscoopopname van het nieuwe coronavirus (NEJM)
Microscoopopname van het nieuwe coronavirus (NEJM)

Update 15/3: het nieuwe is er inmiddels wel af, maar van de naam coronavirus komen we niet meer af, dat is wel duidelijk. Komt er een nieuwe variant dan zal daar dus een andere naam voor gevonden moeten worden.

Update 23/3: Voorzichtig lijkt het gebruik van Covid-19 zowaar iets toe te nemen, alleen zie je nu soms ‘Covid-19 virus’ opduiken, wat natuurlijk strikt genomen niet klopt.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑