Categorieën
Magistraal spoedbericht

Copy-paste: waarom het niet ⌘-P maar ⌘-V werd

Knippen en plakken. Het is waarschijnlijk een van de bekendste en meest gebruikte toetsencombinaties: ⌘-C (cmd-C) en ⌘-V (cmd-V) op een Apple-toetsenbord en Ctrl-C/Ctrl-V op een Windows-toetsenbord. Bedacht door de op 16 februari 2020 overleden Larry Tesler, die bij Xerox werkte aan een grafische interface en door Steve Jobs naar Apple werd gehaald, waar hij 17 jaar werkte. Waarom werd het eigenlijk niet ⌘-P (van ‘Paste’)? Dat is vrij simpel: die combinatie was al gereserveerd voor printen. Bovendien liggen de C en de V naast elkaar, wat handig is (en dichtbij de Command-toets). Het vormt daardoor een snel uit te voeren handeling.

Place of interest

Place of interest keystroke

De Command-toets werd in de jaren 80 ook wel de aangeduid met ‘Appeltje’ (Engels: Apple key), omdat die in eerste instantie alleen het -symbool op de toets had staan en niet ⌘. Dus toen stond knippen en plakken ook bekend als Appeltje-C, Appeltje-V. Mensen die al vanaf het begin met Macs werken gebruiken ‘Appeltje-dit’ en ‘Appeltje-dat’ nog steeds voor toetsenbordcombinaties. Het ⌘-teken heeft overigens binnen de lettertekens de naam ‘Place of interest’, want het is ook het symbool voor een bezienswaardige plek. Je kunt op een Mac ⌘+ctrl+spatie intypen om het letterteken-menu tevoorschijn te halen en dan zoeken naar ‘place of interest’ (alleen ‘place’ is al voldoende overigens) om het te gebruiken.

In Engeland zie je het ‘place of interest’-teken af en toe terug op de bruine verkeersborden met toeristische informatie. Het lijkt een beetje op de plattegrond een klassiek kasteel met vier torens, niet?

Place of interest
Place of interest bord