Categorieën
Magistraal spoedbericht

Prijsverwarring door dubbel decimaalteken

Een bord met de handgeschreven ‘specials’. Dat zijn de wisselende dagspecialiteiten, maar dat klinkt niet spannend genoeg – teveel letters ook. Gek soort pijltje als ornament in de A. Maar goed, wat kost een linzensoep of de heilbot nou precies? Hier is iemand onbekend met de functie van het decimaalteken en de combinatie ,- in geldbedragen. En zien anderen kennelijk niet wat er fout gaat (of durven dat niet te zeggen). Terwijl onze standaard getalsnotatie toch niet overmatig ingewikkeld is: punten voor de scheiding tussen duizendtallen, en één komma als decimaalteken. Bij ronde bedragen mag je een streepje zetten in plaats van de twee nullen.

Het kan zijn dat degene die dit geschreven heeft van Amerikaanse oorsprong is en mogelijk in verwarring is, omdat het systeem daar precies andersom is, dus komma’s voor de duizendtallen en een punt als decimaalteken. Wie in de systeemvoorkeuren de regio aanpast naar de V.S. krijgt daarvan direct een voorbeeld:

US notaties data en getallen.

Hmm…

Eén letter verschil, maar ‘hmm’ of ‘mmm’ komt toch echt anders over.

Uiensoep, hmm?
Wat is dat nou voor tekening in de linkeronderhoek?