Categorieën
Magistraal spoedbericht

Appelboor klokhuisgerei

Dit reclamebordje stond in een winkel in huishoudelijke zaken op de hoek van de Groen van Prinstererstraat en de Van Hogendorpstraat in Amsterdam.

Ik woonde er tegenover. Ik kwam er weleens, vooral omdat ze nog dingen hadden die je verder nergens meer kon vinden, zoals houten luciferdoosjes. De winkel werd gerund door een ouder echtpaar – op een bepaald moment (rond 1985) besloten zij de winkel op te heffen. Tijdens de opheffingsuitverkoop vroeg ik of ik het perspex bordje mocht hebben. Het stond op een plank achter de toonbank. Na enig wikken en wegen, en mijn belofte er goed voor te zorgen, kreeg ik het mee.

Sola is de merknaam van een fabriek in bestek uit Zeist opgericht in 1922 door N. Gerritsen. Wikipedia vermeldt op de pagina over het bedrijf:

Een van de innovaties die te danken zijn aan dit bedrijf is de appelboor. Naar verluidt at de dochter van Gerritsen dagelijks een appel en klaagde ze bij haar vader over de pitjes in het klokhuis. Haar vader gaf zijn ontwerpers de opdracht om een gerei te ontwikkelen om makkelijk het klokhuis te verwijderen.

SOLA Fabriek
Fabriek SOLA in Zeist – met vreemde spatie tussen de S en OLA…

De fabriek in Zeist is tegenwoordig een winkel van het merk. De zowel futuristische als klassieke huisstijl van destijds (uit pakweg de jaren 50) is inmiddels helaas verleden tijd. Op oude bestekdozen staat in dezelfde stijl SOLA MASSIEF – Wit als zilver. Met een nóg langere haal aan de W dan op mijn bordje.

De slogan ‘wit als zilver’ was een manier om klanten te proberen te overtuigen dat goedkoop roestvrijstaal een alternatief kon zijn voor zilver. Dat zilver komt trouwens niet helemaal uit de lucht vallen, het was ook een knipoog naar de familiegeschiedenis, waarin de vader van Gerritsen als juwelier werkzaam was en later een fabriek in goud- en zilverwerken stichtte in Zeist.

SOLA MASSIEF bestek
SOLA-MASSIEF