Categorieën
Pollepelproblemen

Scheurwikkel

Regelmatig zie je zuivel in een plastic (halveliter)beker met daaromheen een kartonnen wikkel. De twee zijn van elkaar te halen middels een kartelrand met een lipje. De gedachtegang hierachter is uiteraard dat je de twee makkelijk kunt scheiden bij het afval. Toch?

Milieuwinst?

Voor het rechtstreeks bedrukken van een plastic beker is uiteraard een ander drukproces nodig. De mogelijkheid dat de drukinkt die hiervoor gebruikt wordt schadelijker is voor het milieu of dat het plastic daardoor moeilijker zou zijn te recylen lijkt me tamelijk onwaarschijnlijk. Sterker, karton neemt vrijwel zeker meer drukinkt op dan plastic. Door de toevoeging van het karton (plus wat lijm) worden meer grondstoffen gebruikt dan bij een direct bedrukte plastic beker. Dus van enige milieuwinst lijkt geen sprake te zijn, de wikkel veroorzaakt per saldo meer afval.

Help ons

Ik acht de kans groter dat het anders zit. De fabrikant vraagt op de wikkel: “Als je ons wilt helpen, doe dan de kartonnen wikkel bij het oud papier”. Vreemd, hoezo helpen we dan de fabrikant? Dat zit zo: een kartonnen wikkel oogt in het schap vriendelijker en voelt wat prettiger aan dan glad plastic. Het ziet er dus wat natuurlijker uit, waardoor de fabrikant zich positief kan onderscheiden van de rest (en meer geld voor zijn product kan vragen). Karton heeft ook wat meer opties wat betreft de bedrukking. En door de klant het afval te laten scheiden, kan die er zelfs een goed gevoel aan overhouden. Winst voor iedereen, behalve voor het milieu.