Categorieën
Magistraal spoedbericht

Schermgebruik

Het is interessant om te zien hoe bepaalde ideeën in stand worden gehouden, ook al zijn ze inmiddels afdoende weerlegd. Het lijkt een beetje op het principe achter reclame: herhaling. In dit geval heb ik het over het idee dat het blauwe licht van onze smartphone ons wakker zou houden. Vandaag in De Volkskrant, in een artikel over draadloos 5G-internet, zegt epidemioloog Cromhout over slaapproblemen bij kinderen: ‘Maar dat ligt aan het gebruik en het licht van de schermpjes. Dat houdt ons wakker.’

Dat het niet aan het blauwe licht ligt, maar aan het gebruik van beeldschermapparaten vlak voor het slapengaan heeft De Volkskrant al eerder dit jaar uitgebreid uit de doeken gedaan in het artikel ‘Nee, het blauwe licht van uw schermpjes is níét wat u wakker houdt’. En dan is de term ‘blauw licht’ ook nog eens niet correct:

Een ‘spraakverwarring’, zo noemt hoogleraar chronobiologie Roelof Hut (Rijksuniversiteit Groningen) het verhaal over het blauwe licht. Want in werkelijkheid slaat het lichtgevoelige pigment melanopsine in het oog niet zozeer aan op ‘hemelsblauw licht’ zoals het altijd heet – maar het sterkst op licht met een golflengte van 465 nanometer, oftewel turquoise.

In ieder geval, voor wie goed wil slapen zal het ‘helpen om de computer uit te zetten en de tablet en telefoon weg te leggen. Niet vanwege het licht, maar gewoon, voor de rust.’

Terzijde

Bij het bovengenoemde artikel over 5G (overigens voor de tweede keer in de rubriek ‘Vijf vragen over…’) staat deze foto:

testopstelling 5G

Bij artikelen over technologie staat regelmatig een mystificerende foto (iets van CERN bijvoorbeeld, met veel draadjes), zonder nadere uitleg over wat we precies op de foto zien. Vaak zal de beeldredacteur zelf geen idee hebben gehad. Is dit bijvoorbeeld een G5-antenne in een testopstelling? Dit lijkt me een zogenaamde dode kamer of anechoïsche kamer, een ruimte voor het verrichten van akoestische metingen. Een dode kamer heeft wanden, vloer en plafond die geluid maximaal absorberen en dus geen enkel geluid reflecteren.