Streepjescode in zwart-wit versie door De Balk

De Balk houdt van streepjescodes, al was het maar omdat het eigenlijk allemaal kleine balkjes zijn. Dit is een zwart/wit versie van de datavisualisatie die Karin van der Wiel (KNMI) maakte van de opwarming van de aarde:

Kleurencode KNMI opwarming aarde sinds 1901
Opwarming van de aarde sinds 1901, ieder streepje is een jaar

Een streepjescode is immers zwart/wit. Alle grijstinten zijn weggefilterd door het contrast te verhogen. Zegt dat nog iets, zonder de kleureninformatie? Hooguit waar de extremen voorkomen, of die nu koud zijn of warm, omdat alleen de donkerste versies blauw en rood overblijven. We zitten al een jaar of zes in een extreme situatie, dat is nog niet eerder voorgekomen sinds 1901.

Onderstaand trouwens een versie van de ‘temperatuurstreepjescode’ zoals die in The Guardian stond, deze loopt veel langer, vanaf 1850. Wellicht omdat het uitgangspunt anders is (metingen in het VK) ziet deze er net even anders uit dan die van de KNMI (vergelijk bijvoorbeeld de laatste tien jaar, of het ontbreken van 1963 als donkerblauw balkje).

Temperature on earth since 1850.
 ‘Warming stripes’ represent annual temperatures from 1850 to 2019, with darker reds representing the warmest years. Photograph: Ed Hawkins