Categorieën
Magistraal spoedbericht

Voorloper

Op deze plek bevindt zich een vroegere brandkraan, waarvan het bordje is blijven hangen. Dit was de voorloper van de huidige aanwijsplaten waar De Balk eerder een bericht aan wijdde. Goed beschouwd was een verbeterde versie op zijn plaats, want waar bevindt die kraan zich hier precies? Niet op 2,35 m onder de grond natuurlijk, op 2,35 m onder de pijl misschien? Nee, ook niet. Ik heb het maar even nagemeten voor de zekerheid. De aansluiting zit 35 cm boven de grond, te zien aan het dubbele streepje onder 35. Het bordje zit op ca. 2 meter boven de grond. Je ziet waar de T-vorm die tegenwoordig gebruikt wordt vandaan komt, het is de verticale pijl en het liggende streepje van het aarde-symbool in elkaar geschoven. Het gebruik van liggende streepjes voor de aarde/grond kennen we ook van dit symbooltje in de elektrotechniek (in feite een omgekeerde T):

Aardeteken
Oude brandkraanaanwijzer onder vensterbank
Oude brandkraanaanwijzer onder vensterbank, maar zonder dubbele streep…

Maar dan deze. Een zelfde type plaatje, aangetroffen onder een vensterbank, op zo’n 60 cm boven de grond. Zonder de streepjes onder het getal. Het is niet waarschijnlijk dat hier een brandkraan op 2.75 m onder de grond zit (of heeft gezeten). Voordat je daar bij bent is de halve straat in vlammen opgegaan. Maar waar staat die 2 dan voor? Een type 2 aansluiting wellicht (diameter?), maar ik ben nog geen andere plaatjes dan met een 2 tegengekomen. Nader onderzoek is vereist.