Voorloper

Op deze plek bevond zich een brandkraan, waarvan het bordje is blijven hangen. Dit was de voorloper van de huidige aanwijsplaten waar De Balk eerder een bericht aan wijdde. Goed beschouwd was een verbeterde versie wel op zijn plaats, want waar bevindt die kraan zich hier precies? Niet op 2,35 m onder de grond mogen we aannemen, het zal waarschijnlijk 2,35 m onder de pijl zijn. Of geeft die dubbele streep onder de 35 nog iets aan?

Oude brandkraanaanwijzer onder vensterbank
Oude brandkraanaanwijzer onder vensterbank, maar zonder dubbele streep…

Dan bovenstaande foto, hetzelfde type plaatje met iets modernere cijfers, aangetroffen onder een vensterbank, op zo’n 60 cm boven de grond. Zonder streepjes onder de 75. Zou hier een brandkraan op 2.15 m onder de grond hebben gezeten? Voordat je daar bij bent is de halve straat in vlammen opgegaan, toch?

Oud aanwijsbordje brandkraan
Oud aanwijsbordje brandkraan

Een wat ouder exemplaar, waarop een ander lettertype werd gebruikt en er een punt in het getal werd geplaatst. Wel zo duidelijk. Dit bordje vermeldt 1.45 m, maar hangt op ongeveer 1.90 m boven de grond. Als de afstand dus vanaf het bordje moet worden gemeten zou de brandkraan in de muur hebben gezeten. Daar moet je dan nog iets van kunnen zien, zou je denken. Geen enkel spoor echter…

Water

Dit type bordje werd niet alleen voor brandkranen gebruikt. Er bestaat ook een blauwe uitvoering voor water, het is niet helemaal duidelijk waar de S voor staat: splitsing, sluiter, slang? Er bestaat namelijk ook een versie met de letter A, dat zal een afsluiter zijn. Ook hier dezelfde pijl die hooguit in een richting wijst, zonder een afstand te vermelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.