NAP

Vroeger zag je deze waterpeilmeters op meer plaatsen, karakteristieke blauwe bordjes op een paal in het water. Alleen de schaalverdeling is altijd aangepast aan de locatie, met een stand ten opzichte van het Nieuw Amsterdams Peil, NAP. Op de plek van de foto, een plantsoen in Overveen, is de waterstand (na een natte periode) 70 cm onder NAP. Opmerkelijk, omdat we ons hier aan de voet van de duinen bevinden. Ik heb niet het idee dat de mensen van het hoogheemraadschap regelmatig langs de meters gaan om de waterstand te noteren (het zou kunnen), ik heb ze dat in elk geval nog nooit zien doen. Toch vind ik de peilmeters een onmisbaar onderdeel van ons stadsmeubilair, omdat je op die manier meekrijgt dat je je op veel plaatsen onder zeeniveau bevindt. Aan zo’n eenvoudige meter kan ook niet veel kapot.

In Almere ben je meters onder NAP, zie dit bericht.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑