Categorieën
Magistraal spoedbericht

Onderscheidend

De advertenties tussen de inhoud op de online versies van De Volkskrant en Het Parool zijn me te weinig onderscheidend. Voor adverteerders is het vast prettig als hun advertenties lijken op gewone nieuwsberichten (de zogenoemde advertorials), maar als lezer wil ik meer duidelijkheid.

Er is weliswaar sprake van een andere kleurstelling en aangepast lettertype, maar de vlakverdeling en het gebruik van vet is vrijwel hetzelfde. Dit is bijvoorbeeld een willekeurig stukje voorpagina van Het Parool:

Advertenties in Het Parool
Advertenties in He Parool: signaalkleur geel

Het Parool geeft tenminste met grote letters aan dat het om advertenties gaat. Hierna volgt een willekeurig stukje voorpagina van De Volkskrant. Wat is reclame en wat oorspronkelijke inhoud? Het verschil vervaagt hier volledig:

Advertenties in De Volkskrant
Advertentie (links) in De Volkskrant (ook signaalkleur geel)

Het enige antwoord hierop is een agressieve adblocker gebruiken.