Hangbrievenbus

Deze brievenbus type ‘Holland’ uit 1929 hangt in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Beetje flets geworden, als we een vergelijk maken met de foto op de website Iconen van de post:

Hangbrievenbus model 1929

Het ontwerp is van Anton Kurvers (1889-1940), die ook een prachtige bus voor de Gemeentegiro van Amsterdam maakte. Van alle brievenbussen is dit mijn favoriete model. Hij is op alle vlakken precies goed, zelfs de iets oversized ‘P’ van Posterijen. Zwaar ook, want van gietijzer. De website Iconen van de post zegt erover:

De hangbrievenbus Holland van ontwerper Anton Kurvers is een voorbeeld van de stijlopvattingen van de jaren dertig van de twintigste eeuw waarin veel ontwerpers en architecten bouwen volgens de Amsterdamse School.
De hangbrievenbus Holland heeft de vorm van twee ineengestoken rechthoekige blokken. In de rechterzijde zit een horizontale brievengleuf, van binnen beschermd door beweegbare tanden en gedekt door een platte kap, die als rand langs de voorzijde doorloopt.

In het Museum van de 20e eeuw in Hoorn (‘Feest der herkenning’) vond ik een ander type, dat niet kan tippen aan de bus van Curvers.

Ook een hangbrievenbus, raar logo...
Niet duidelijk of deze bus historisch correct is, dit logo lijkt niet bij dit type bus te passen

Update: tot mijn verbazing vond ik aan de muur van een vervallen pand, langs het spoor bij Hoogkarspel, een ander exemplaar van de ‘Holland’ brievenbus. Deze is in een merkwaardig kleurtje halfbakken overgeschilderd (passend bij de staat van het huis, dat wel), maar daaronder lijkt het exemplaar groen te zijn geweest. Toch een wat treurig eind voor deze bus. Of dit een originele locatie is geweest is niet duidelijk, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

Hangbrievenbus, bijna onherkenbaar

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑